Bere artizanală, bere normală, bere…

*listă nesfârșită de beri și păreri Pentru o serie de motive listate mai jos, care includ cuvinte ca ”eroi”, ”vară” ”fotbal” sau ”festival”, am început și o să tot adaug acestei liste de beri artizanale, normale și în general de tăt felu. Pentru ca să nu rămână doar în telefon pozele și ca să îmi aduc aminte și ce mi-a plăcut (sau nu). Din România și din alte țări, cam asta ar fi lista în #cuvinteetc de beri.

Așa cum ziceam, merge o listă de beri, nu numai în meniu, dar și așa, ca recomandări, pentru că …

-vară și festivaluri

Tot mai multă vară și tot mai multe festivaluri. A crescut cam de 3 ori interesul pentru cuvintele astea conform Google trends. Piața de bere artizanală din România se află într-o creștere semnificativă din 2018. Conform Modernbuyer, și raportului de analiză a datelor scanate de RetailZoom, creșterea a fost semnificativă. 

Procentual, berile craft românești ocupă circa 10-15% din spațiile dedicate berii în retailul modern. Și la o căutare de ”festival bere” găsești mai mult decât poți plănui în orice oraș din țară. De festivaluri nu ducem lipsă, mai ales că această creștere pe segmentul craft înseamnă că avem și festivaluri dedicate.

Între 6 și 9 iunie 2019, Clujul a adus pe Aleea Stadion Festivalul Beer Crafters 2019.Din 40 de sortimente, am reușit să bem un incredibil abominabil număr de …6. O să apară și ele mai jos. Și aud că se pregătește un nou festival de bere craft – Cluj Craft Beer Festival – între 11-14 iulie în Iulius Parc.

Națională Avem fotbal de urmărit, și tenis și handbal și baschet, că avem echipe (iar, poate, sper) așa că o bere rece merge la TV sau la terasă. Merge cu vara și cu sentimentul că tu te relaxezi cât alții luptă.

Dar e irelevant dacă citești asta în 2020, așa că trec la lista de beri, păreri și recomandări.

Bere artizanala, beri normale, beri de gust

*Craft beers, normal beers, beers from Romania and around the world*

– in english from here on, to be of more use –

 

2019

 

Type: Blonde beer/pale ale

Quantity: 0,5 L

Alc.: 4,4% vol.

Manufacturer: Bere din Bucovina

What SHE thinks: Go get me another one. So refreshing, get one too at the next beer festival. 

What HE thinks:  Nice color and the right amount of bitterness, with a very good price.     

 

 

***

Type: Superior pale ale

Quantity: 0,5 L

Alc.: 4,6% vol

Manufacturer: Bere din Bucovina

What SHE thinks: Stronger than the one above, the taste is still what you expect from a good cold beer. Look for them in Cluj and at the beer festivals. 

What HE thinks:  Old-school beer, looks and tastes so good that it’s what you need in a hot day. 

 

***

Type: Pale ale

Quantity: 0,5 L

Alc.: 4,8% vol.

Manufacturer: Bere din Bucovina

What SHE thinks: I think you realized by now that we tried all their beers because they were soooo gooood. 

What HE thinks:  I agree, even the guy asking me where did I get them cause the color looks so good agrees.

 

 

***

Type: Superior Pale ale

Quantity: 0,5 L

Alc.: 5,2% vol.

Manufacturer: Bere din Bucovina

What SHE thinks: Named after the factory producing it, it’s the strongest in the lot and a little to much for me, even with some food to accompany it. 

What HE thinks:  It’s potent, strong and refreshing and it was worth the waiting in line. The price, the quantity and the taste make it a strong contestant in every craft beer festival or place in Romania. 

 

***

Type: Mint flavored beer

Quantity: 0,4 L

Alc.: 2,5% vol.

Manufacturer: Klausen Burger Cluj-Napoca

What SHE thinks: It looks so pretty, this is what I want to drink! After: the mint is a little too strong and gives the beer a bitter aftertaste. I didn’t get to finish it. I also tried the vanilla flavored one and it’s very very sweet. Worth a try, but not a recurring order from me.   

What HE thinks:  No thanks. 

 

***

Type:  India pale ale – IPA-OPIUM

Quantity: 0,33 L

Alc.: 6.50% vol

Manufacturer: Hophead Brewing Cluj-Napoca

What SHE thinks: Smells so special, like no other beer I tasted. Like pine and citrus. The taste is also filled with fruity and plant nuances. Strange taste for a beer (for me) but the flavor and the smell makes a „try it once” choice.     

What HE thinks:  Umm..I prefer mine. 

***

Type: Czech pale lager – Pilsner Urquell

Quantity: 0,33 L

Alc.:  4.4% vol

Manufacturer: Pilsnerurquell and imported by Ursus Breweries

What SHE thinks: It’s a classic and much like one of my favorites – Heineken – it goes well with food, entertainment, nights out and festivals. Smooth and uncomplicated, it’s not for nothing that it’s the world’s first pale ale and has a history. Funt fact: it changes the way we drink beer by introducing the glass instead of the ceramic cups, because they said, it’s a beer worth seeing.     

What HE thinks:  Mhm, mhm (*busy drinking it*). 

YOU CAN ORDER SOME FROM HERE!

 

***

To be continued

 

PS: Dacă deții un brand sau lucrezi la o bere artizanală și ea nu se regăsește aici, trimite o poză și o mică descriere+unde se găsește și o trec, până ajung să o gust.  

Zi inspirată,

Cătălina